Ingen kan göra allt, men alla kan göra något

En text som avviker helt från skidskytte, yoga och växtbaserad kost. Den handlar om något så otroligt mycket större och viktigare.

Första advent och julhandeln är igång. Julen är den viktigaste högtiden för oss svenskar och man kan inte säga annat än att vi går in för vårt julfirande. Varje år spenderar vi över 70 miljarder under julhandeln och det ökar för varje år. Stanna upp och bara ta in den siffran, för det är helt vansinnigt.

År 2014 var kostnaderna för migration och integration i Sverige knappt 20 miljarder, alltså mindre än en tredjedel av vad vi julhandlar för. Kostnaderna för migration och integration steg något under 2015 och i år, 2016, beräknade Migrationsverket vid slutet av förra året att det skulle kosta runt 60 miljarder kronor. Det är alltså fortfarande en mindre summa pengar än vad vi spenderar under julhandeln. Samtidigt har vi alltså mage att stänga gränserna och säga att vi inte kan ta emot fler?! Vi får det att låta som att vi gör ett helt enastående bra jobb med flyktingmottagandet men vi är inte riktigt så fantastiska som vi vill få det att låta som.

20161125_194446-1

Så var det med den saken.

Jag kanske överdriver lite och får det att låta som att Sverige inte gör någonting alls vilket inte är sant, men jag tycker att vi kan göra mycket mer.

Men hur skulle vi då kunna göra skillnad genom att sluta köpa julklappar? Det skulle tyvärr inte kunna få gränserna att öppna sig men däremot så kan vi lägga pengarna på något bättre än materiella ting. Ett förslag är att ge bort välgörenhetsgåvor i julklapp. Gör en skillnad där det behövs som mest genom att stötta organisationer som Erikshjälpen, LoveNepal eller Unicef. Det skulle vara en mer meningsfull julklapp.

Jag personligen blir så upprörd över att se hur vi kan vara så själviska och spilla bort pengar på så mycket onödigheter, och bara för att ”julklappar hör julen till”. Är inte julen en högtid som ska handla om värme och kärlek? Jag vet inte hur du känner, men jag tycker nog inte riktigt att någon i min familj är i större behov av en gåva denna jul än människor runt om i världen som tvingas utstå krig, hunger och katastrofer. Jag kanske inte gör särskilt stor skillnad genom att bara ge bort sammanlagt två eller tre materiella julklappar i år och ge bort desto fler julklappar i form av välgörenhetsgåvor men jag gör hellre det än ingenting alls. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s