Att kliva in i rollen som yogalärare

Kanske när jag närmar mig 30-årsåldern att jag ska börja undervisa själv i yoga? Ungefär så har tankarna gått hos mig tidigare. De yogalärare som jag yogat för har alla gemensamt att själv ha väldigt många års egen erfarenhet av yoga. Därför har jag nog tänkt att jag behöver många år till för att samla på mig erfarenhet och kunskap innan jag själv kan börja lära andra. Sen så är jag ju ganska ung också med mina snart 21 år av livserfarenhet. Det kändes nog helt enkelt rimligt att vänta med hela yogalärare-rollen till ett senare tillfälle i livet.  När jag i våras fick förfrågan om att redan denna höst börja leda egna yogaklasser började jag dock tänka om. Eller ja, ska jag vara helt ärlig så funderade jag inte jättelänge på saken innan jag tackade ja. Ibland ska man helt enkelt ta chanser när man får dom och framförallt så ska man med jämna mellanrum kasta sig in i saker som kan kännas läskigt, lite galet och väldigt utmanande.

20170902_130537

Så jag har nu sen början av september börjat lära ut Ashtangayoga för nybörjare på I AM YOGA i Luleå. Det har alltså inte gått mer än bara några veckor men jag klappar mig själv på axeln redan nu för ett väl fattat beslut, för jösses vad roligt det är!

Det är med stor ödmjukhet som jag tar mig an det här då jag ännu inte kommit så långt som till att faktiskt ha utbildat mig specifikt till yogalärare (även om jag någon gång i framtiden har planer på det). Jag har däremot en hel del varierande tidigare erfarenheter inom ledarskap och idrott som tillsammans med den utbildning jag går just nu på LTU skapar en bra grund för mig att börja utifrån. Annars så bygger min yogaundervisning på de åren jag själv utövat yoga och en stor vilja och passion för att utvecklas som yogalärare och lära mig genom undervisandet i sig och mina elever.

20170902_131935.jpg

För om det är något som jag under mina första veckor verkligen slagits av, så är det just hur mycket man lär sig av varje grupp och individ som deltar i ens klasser. All energi, kunskap, hjärta, själ och känslor i utbyte mellan mig och de som deltar är väldigt mycket men samtidigt så himla fint och lite svårt att beskriva. Det bästa och mest utmanande hittills med lärarrollen är att släppa allt det som händer i sin egna lilla bubbla och att ge sin fulla uppmärksamhet till klassen. Det som jag förmedlar och lär ut handlar aldrig om mig utan min uppgift är att leda och hjälpa de som kommer till mattan för att deras upplevelse ska bli så bra som möjligt. Det är självklart jättesvårt men det är någonstans där som jag försöka börja i mitt undervisande. Om jag sen också lägger till lite skratt och leenden tillsammans med en enkel och greppbar förankring mellan yogamattan och vardagen så får man vad den här 21-åringens yogaklasser handlar om. Eller förhoppningsvis vad de mer och mer ska börja handla om med tiden.

20170902_132002.jpg

 

Så avslutningsvis är du varmt välkommen till I AM YOGA i Luleå för att yoga tillsammans med mig eller någon av de andra lärarna i studion. Ashtanga, Power-yoga, Yinyoga, Meditation, Mindful-yoga – det finns något för alla!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s